Kamperen in België: Duurzame camping met milieuvriendelijke

Ook als u op vakantie bent is het vaak een kleine moeite om airco’s en verlichting die u niet gebruikt uit te schakelen. Veel Douche minder lang en laat de handdoek en lakens niet dagelijks wassen. Het waterverbruik van een toerist is per persoon per dag ruim drie keer zo hoog als thuis, doordat men bijvoorbeeld vaker een douche neemt. In deze blog delen we tips hoe jij op een milieuvriendelijke manier kunt kamperen in België. In België zijn heel veel leuke campings waaruit je kunt kiezen. Soms kan het lastig zijn om op een milieuvriendelijke manier te kamperen.

Verblijf in een accommodatie met minder luxe

Hoe luxer de accommodatie hoe hoger de belasting op het milieu. De camping is de meest milieuvriendelijke verblijfsaccommodatie, gewone hotels en vakantiehuisjes zijn ongeveer gelijk in hun belasting en luxe hotels en all-inclusive resorts belasten het milieu zwaar.

Overnachten bij mensen thuis

Naast hotels en pensions zijn er ook diverse mogelijkheden om te overnachten bij mensen thuis, op boerenbedrijven en B&B’s. Hiermee wordt de lokale economie gestimuleerd en krijgen boerenbedrijven een andere bron van inkomsten dan intensieve veeteelt of landbouw.

Duurzaam vervoer met fiets, auto, de trein of bus

Vanaf Nederland zijn de grote buitenlandse steden tot 1000 km afstand direct met de trein bereikbaar. De trein biedt brengt mensen met een snelle verbinding van stadscentrum naar stadscentrum. Nederlandse touringcars voor personenvervoer naar het buitenland zijn vaak nieuw en voldoen aan de hoogste milieueisen. Het minst belastend zijn de fiets, touringcar en de trein, gevolgd door de auto. Vliegen is het minst duurzaam. Tip: lees onze kampeerblog voor meer informatie over kamperen.

Ga lekker lang op vakantie

Een leuke manier om minder te reizen en toch voldoende vakantie te nemen, is langer op vakantie gaan. Een langere periode biedt de tijd om echt los te komen van de dagelijkse beslommeringen en bespaart tevens de reiskosten van meerdere reizen. De Belgische kust biedt net zo’n prettige zon, zee, strand en mooie hotels, als de Dominicaanse Republiek, Venezuela en Brazilië; maar dan veel dichterbij. Dat scheelt tijd, kosten en veel vliegkilometers. Een camping in België kan net zo leuk zijn als een verre vliegvakantie bijvoorbeeld.

Kies voor rechtstreekse vluchten

Vooral bij het opstijgen en landen stoten vliegtuigen veel schadelijke stoffen uit. Daarom is het belangrijk om bij verre bestemmingen te kiezen voor rechtstreekse vluchten of vluchten die in twee min of meer gelijke delen zijn verdeeld. Vliegen vanaf Duitsland is soms honderden euro’s goedkoper, maar deze vliegen vaak eerst op Amsterdam om van daaruit naar de verre bestemming te vertrekken. Let er dus op wel politieke partij u stemt zodat u in de toekomst ook betaalbaar rechtstreeks vanaf Amsterdam kunt vliegen. Indien u er toch voor kiest om via bijvoorbeeld Duitsland te reizen kunt u de honderden euro’s voordeel bijvoorbeeld besteden om energiebesparingen in uw huis te realiseren en zo een steentje bijdragen aan het milieu.

Probeer vliegreizen te vermijden

Vliegtuigen stoten veel broeikasgassen uit. Als u toch met het vliegtuig gaat reizen bedenk dan dat moderne vliegtuigen minder emissies geven dan oudere types. Vliegtuigen van low-cost maatschappijen vliegen vaak in dezelfde type vliegtuig maar vervoeren meer passagiers dan reguliere maatschappijen. Daardoor is er minder emissies per reiziger.

Minder brandstofverbruik van de auto

Let bij het gebruik van een auto op de leeftijd van de auto en pas het ‘nieuwe rijden’ toe. Het gebruik van een dakkoffer of fietsendrager en het trekken van een caravan verhogen het brandstofgebruik, variërend van tien procent voor een fietsenrek op de trekhaak tot zestig procent voor een caravan. Bekijk eens of het mogelijk is om de caravan op de plaats van bestemming te huren als u graag met de caravan op vakantie gaat. Dit scheelt meteen in het productieproces van caravans die anders merendeels in de schuur staan. Lees hier meer over toerisme in België.

Bezoek aan natuurgebieden

Toerisme kan een positief effect hebben op natuurgebieden. Toeristen geven tijdens het verblijf in een natuurgebied geld uit waardoor deze een economische waarde krijgen. Hierdoor gaan bewoners en de overheid deze natuurgebieden beter beschermen. De inkomsten uit toerisme moeten hierbij opwegen tegen andere mogelijke bronnen van inkomsten zoals houtkap of mijnbouw. Bij drukbezochte natuurgebieden is de schade die er ontstaat door het toerisme soms echter groot. Bezoek daarom ook minder bekende natuurparken die nog niet overspoeld zijn door toeristen.

Koop geen souvenirs van beschermde planten of dieren

Het kopen van een souvenir levert een positieve bijdrage aan de lokale economie en is goed voor de werkgelegenheid op de bestemming. Sommige souvenirs worden echter vervaardigd van beschermde planten of dieren. Invoer van dergelijke souvenirs, medicijnen of kledingstukken is strafbaar. Wandelen op aangegeven routes heeft een kleine invloed op de natuur. Bij het uitzetten van de routes is vaak rekening gehouden met planten en dieren. Ga niet van de gebaande paden af, want dan ontstaat er wel schade.

Laat geen afval achter

Zwerfvuil is een groot probleem in natuurgebieden, campings en op stranden. Drukbezochte natuurgebieden en stranden worden daardoor vervuild. Neem eigen afval dus altijd mee zodat anderen ook nog kunnen genieten van de natuur en schone stranden. Organisch materiaal breekt minder snel af dan men denkt. Een bananenschil kan wel tot twee jaar blijven liggen. Ook kunnen dieren stikken in plastic.

Compenseren van vakantiereizen

Het vervoer naar de vakantiebestemming veroorzaakt broeikasgassen en luchtvervuiling. Het vormt een belangrijk deel van de milieubelasting van de vakantie. Deze belasting van het milieu is deels te beperken door klimaatcompensatie aan te schaffen. Maar u kunt beter zelf een boom planten in uw tuin en energie besparingsmaatregelen nemen in uw woning, dan blijft er het minst aan de strijkstok van vaak dubieuze organisaties hangen. Ook zijn er op het internet diverse kleinschalige lokale projecten te vinden die u kunt ondersteunen en waar een groot gedeelte van het budget niet wordt besteed aan ‘overhead’. De drukste en duurste vakantieperiodes zijn de schoolvakanties. Door buiten deze vakantieperiodes op vakantie te gaan wordt de druk op het milieu gespreid en kan die beter opgevangen worden. Hierdoor houdt u ook meer geld over om te besteden aan duurzame restaurants en wat duurdere duurzame uitstapjes.

Koop lokaal geproduceerde producten en diensten

Om de lokale economie te stimuleren kunt u zoveel mogelijk gebruik maken van diensten en producten die door de bewoners van een gebied aan worden geboden. Koop lokaal geproduceerde souvenirs, eet in restaurants van lokale eigenaars en maak gebruik van lokale gidsen. Maak indien mogelijk gebruik van accommodaties in lokaal eigendom.

Laat een reactie achter