Alles wat je moet weten over het huren van een sloep in Amsterdam

Wil jij een sloep huren in Amsterdam? Dat kan. Hieronder staat alles wat je moet weten voordat je er een gaat huren in de stad der grachten.

Welke documenten heb ik nodig?

Voor het huren van een eigen sloep is het hebben van een vaarbewijs niet nodig mits de motor een vermogen heeft van maximaal 20 km/u en korter is dan 15 meter. Maar stel dat je meer gezelschap aan boord wilt hebben, is het aan te raden om een grotere boot te huren met een zwaardere motor (hoe meer zielen, hoe meer vreugd.). Indien je een boot met een zwaardere motor wilt huren dien je een vaarbewijs in bezit te hebben. Je moet ten alle gevallen het binnenvaartpolitiereglement (BPR) aan boord hebben en je boot moet een eigen naam dragen.

Wat moet ik mee aan boord?

Als jouw sloep een vermogen heeft van meer dan 20 km/u of als je niet op de binnenwateren vaart, ben je verplicht om de volgende items aan boord te hebben.

  • Reddingsvesten
  • Peddels
  • Ankers
  • Brandblussers

Indien jouw sloep een vermogen heeft van maximaal 20 km/u en je op de binnenwateren blijft varen, ben je niet verplicht om reddingsvesten et cetera aan boord te hebben. Wel natuurlijk altijd handig om te hebben, je weet maar nooit. Natuurlijk is het ook handig om te weten wat voor soort kleding je aan moet op een sloep. Het kan frisjes zijn op het water wanneer je vaart op het water. Neem dus altijd iets van een vestje mee, ook op een zomerse dag. Een handige tip is om waterdichte tassen mee te nemen of een tas met een rits. Zo voorkom je dat er water in de tas komt.

Aan welke regels moet ik mij houden?

Zoals in het verkeer hebben ook de wateren hun vaarregels. Dit zijn belangrijkste regels en tips: je moet minimaal 16 jaar zijn om een boot te besturen, het is verboden om meer dan 0,5 promille alcohol op te hebben achter het stuur. Wees dus verstandig en vaar alcoholvrij. Je mag niet ankeren bij bruggen, sluizen en werkschepen die een anker in het water hebben liggen. Ook midden in het vaarwater is het verboden om te ankeren. Anker je boot altijd veilig en netjes aan de zijkant van het water. Je mag geen overlast veroorzaken. Let dus ook op als je de natuur-en woongebieden in vaart. En tot slot: kleine schepen geven voorrang aan grote schepen.

Waar kan ik een sloep huren?

Op het internet zijn diverse websites waar je een sloep kunt huren. De prijzen starten vanaf ongeveer 25 euro en kunnen oplopen tot rond de 500 euro. Dit is natuurlijk allemaal afhankelijk van het soort boot, de grootte, de motor en het bouwjaar van de boot. Genoeg aanbod voor iedereen dus.

Speciale gelegenheden

Willen je collega’s en jij eens voor de verandering een borrel houden op het water? Of heb je een leuk idee nodig voor een vrijgezellenfeest? De website Bootuitjes.nl biedt diverse sloepen aan voor elke gelegenheid, mét ervaren schipper erbij. De tarieven voor arrangementen starten vanaf 150 euro per uur voor groepen van 8 tot 40 mensen. Zorgeloos genieten met een drankje in je hand langs de Amsterdamse grachten. Dus pak je spullen en vaar deze zomer nog op de wereldberoemde kanalen van Amsterdam op je eigen sloep.